Vanaf 1 april 2019 veranderen de erkenningscriteria, het reglement en de polis van de gratis vrijwilligersverzekering. De verzekering wordt aangeboden in Vlaanderen en aan Nederlandstalige organisaties in Brussel. Organisaties die nog in aanmerking komen, kunnen vanaf 1 april hun nieuwe erkenningsnummer aanvragen. Ze krijgen na goedkeuring beschikking over 1000 gratis vrijwilligersuren gedurende 12 maanden. Na die periode kunnen ze hun erkenning verlengen. 

Wat moeten organisaties doen?
Organisaties kunnen vanaf 1 april een nieuwe erkenningsaanvraag doen via www.gratisvrijwilligersverzekering.be. Ze vinden daar alle informatie, kunnen zich registreren en na goedkeuring hun activiteiten beheren op dit platform.

Wat als de organisatie niet meer in aanmerking komt?
Vanaf 1 april 2019 komen vzw’s met betaald personeel niet meer in aanmerking voor de gratis verzekering. Aangezien de vrijwilligers immuun zijn, heeft de organisatie verzekeringsplicht en moet zij zelf een polis afsluiten. Het Vlaamse Steunpunt Vrijwilligerswerk ondersteunt de organisaties daar graag bij met een online dossier over vrijwilligers verzekeren.